fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

INTERVIU. Dragoș Tofan, șeful Secției 4 Ploiești: „este foarte greu de probat o infracțiune, necesită un efort substanțial”

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod continuă seria de interviuri cu acei oameni care reprezintă instituțiile unde lucrează sau pe care le conduc! Pentru interviul de astăzi, reporterii noștri au discutat cu șeful Secției nr. 4 Poliție Ploiești, comisar șef Dragoș Tofan. Șeful Secției nr. 4 din Ploiești este polițist de 18 ani, iar în perioada aceasta a înțeles că în spatele fiecărui dosar penal este o muncă asiduă. Dragoș Tofan spune că imaginile de pe camerele de supraveghere, mărturiile, dar și interceptările și supravegherile tehnice au un aport considerabil în rezolvarea unei cauze penale.

Reporter: Să vă prezentați, vă rog, și să ne spuneți de cât timp lucrați în cadrul Poliției:

- Reclamă -

Dragoș Tofan: Sunt șeful Secției nr. 4, comisar șef Tofan Dragoș, lucrez în Ministerul Administrației și Internelor de 18 ani, am terminat Academia de Poliție în anul 2000. Munca am început-o la Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, ca și profil pe investigații criminale, apoi am continuat activitatea la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova ca și ofițer de cercetare penală, după care am fost adjunct la Secția 6 de Poliție, înființată în 2008, șef la Secția 2, în 2010, iar odată cu reorganizarea din 2011 am fost numit șef la Secția 4 Poliție unde activez și în prezent.

Reporter: Ce v-a determinat să vă faceți polițist?

Dragoș Tofan: Era vorba de anii ’90, când erau foarte multe filme cu poliție, cu fel de fel de eroi din aceștia. Bine, e puțin și o tradiție de familie, bunicul meu a lucrat în Miliție și, oarecum, cred că mi-a transmis puțin din această profesie. Cred că m-am regăsit în anii adolescenței, gândindu-mă ce să fac în viață, mi s-a părut că această meserie mi se va potrivi. Și dacă o faci cu plăcere cred că este ok.

- Reclamă -

Reporter: Este dificil să fiți la conducerea Secției 4?

Dragoș Tofan: Nu este greu, este un lucru normal, este un job pe care îl am, ne confruntăm în fiecare zi cu situații noi, cu fel de fel de cazuri, iar acest lucru dă un farmec aparte muncii. Nu este ceva monoton, să înregistrăm documente, le facem niște verificări și vedem mai departe… Adică pur și simplu sunt cazuri și cazuri. Este o zonă de tranzit, unde se înregistrează foarte multe sesizări, plângeri, cauze și asta ar face oarecum subunitatea mai încărcată, din punct de vedere al volumului de muncă.

Reporter: Din toată aria de care vă ocupați, care ar fi zonele cele mai dificile?

Dragoș Tofan: O zonă concentrată este Gara de Sud, e foarte mult tranzit și din acest punct de vedere este puțin mai mult de muncă. Mai avem zona Barierei București care e împărțită în două, într-o parte Mimiu și în cealaltă parte Râfov, care începe oarecum să crească, din punct de vedere al populației, se construiesc case, se mută oamenii aici și aceea va fi o zonă cât de cât aglomerată.

- Reclamă -

Reporter: Ce zone are Secția 4, mai exact?

Dragoș Tofan: Ca și limită teritorială, începem din zona de sud, Mimiu, venim pe Bulevardul București, urcăm podul pe lângă Gara de Sud, mergem pe Bulevardul Independenței, la poștă virăm dreapta și ne lăsăm pe strada Poștei, zona Peco MOL cu parcul MOL, intrăm în Mihai Bravu, ieșim pe șoseaua de centură și pe urmă ne întoarcem pe zona câmpurilor în Pictor Rosenthal și zona Râfov.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente sesizări pe care le primiți?

Dragoș Tofan: Furturile, mare pondere acestea o constituie. Noi ne ocupăm, ca și subunitate, de cazurile mai mărunte să spunem așa, Poliția Municipiului este ierarhizată din punct de vedere al competenței materiale și la noi se opresc cauzele mai mici, furturile, dar avem și tâlhării și înșelăciuni.

Reporter: Au loc frecvent infracțiuni cu violență?

Dragoș Tofan: Infracțiunile cu violență sunt în scădere, cresc infracțiunile contra patrimoniului, furturile și înșelăciunile, în anul 2017 au crescut înșelăciunile, prin diverse metode, sunt destul de multe, oamenii sunt destul de inventivi pe de-o parte, iar pe de altă parte ceilalți sunt neatenți.

Reporter: De-a lungul carierei, ați lucrat la spețe care v-au impresionat, care v-au rămas în memorie?

Dragoș Tofan: Am lucrat la câteva cazuri frumoase, ca și șef în fiecare an am avut 2-3 cazuri frumoase. Ultimul caz frumos la care am lucrat împreună cu colegii mei a fost legat de mai multe furturi din locuință, printr-un mod de operare cum îl numim noi „împrietenire”. Un grup de persoane a pus la cale o strategie prin care, sub pretextul că oferă pomană sau bunuri de pomană unor persoane vârstnice pătrundea în locuința acestora și reușea să sustragă sume consistente de bani. Activitatea noastră s-a desfășurat de-a lungul a o lună, o lună și jumătate și am reușit să le probăm activitatea infracțională nu numai de la noi, dar și din alte orașe, inclusiv municipiul București.

Reporter: Cât apucaseră să păgubească în acea perioadă?

Dragoș Tofan: Din câte am avut noi date, vreo 80.000 lei, dacă nu și mai bine.

Reporter: Este greu de probat o astfel de infracțiune, este o muncă mare în spate?

Dragoș Tofan: Da, este foarte greu de probat, pentru că de la momentul sesizării noi plecăm pur și simplu de la zero, începem să efectuăm investigații, căutăm fel de fel de date care ne pot ajuta, camere de supraveghere, după care începem prin metode tehnice sau prin alte procedee să așezăm lucrurile și de aici să stăm după infractori, să facem o supraveghere care necesită un efort destul de substanțial.

Reporter: Așadar probele principale într-un astfel de caz ar rămâne mărturiile, imaginile de pe camere de supraveghere?

Dragoș Tofan: Pe lângă mărturii, imagini, mai sunt și alte metode, se apelează la niște tehnici specializate, prevăzute de Codul de Procedură Penală, care întregesc și reușesc să probeze activitatea infracțională: interceptarea convorbirilor, supravegherea tehnică, filajul, sunt activități pe care le desfășoară unitățile de poliție la momentul de față.

Reporter: Oamenii de multe ori nu realizează unde se termină munca polițienească și unde începe cea a procurorilor sau a judecătorilor. Atunci când un infractor este lăsat în libertate, uneori este blamată poliția. Puteți să le explicați pe scurt care sunt pașii într-un dosar penal?

Dragoș Tofan: Înțeleg această nedumerire sau confuzia creată, nu se poate stabili o vină în sarcina cuiva în anumite cauze. Oamenii doresc ca la fiecare infracțiune săvârșită și probată autorul să fie arestat sau condamnat. Cam asta e percepția, după ce l-a dus poliția la secție să fie deja condamnat și în penitenciar. Cel puțin asta transmit filmele. Dar filmele sunt filme artistice, activitatea de documentare și de probare a activității este puțin mai plictisitoare, se întocmesc foarte multe documente, declarații, procese verbale, ordonanțe. Poliția poate să ia ca și măsură reținerea pentru 24 de ore, după care îi prezintă dosarul procurorului de supraveghere care, dacă consideră că sunt probe suficiente și sunt temeiurile prevăzute de Codul de Procedură Penală pentru luarea unei măsuri preventive o ia din oficiu sau promovează propunerea organelor de poliție la instanța de judecată. Polițiștii după ce documentează infracțiunea respectivă, administrează probele, rețin persoana, o prezintă procurorului care mai departe, exact cum v-am spus, sesizează instanța de judecată. Sunt situații când după anumite infracțiuni persoanele vătămate sau opinia publică are această percepție. Au comis să spunem o tulburare a ordinii și liniștii publice, pentru infracțiunea respectivă dorința ar fi să fie arestați, însă, pedeapsa este destul de mică și atunci și măsura preventivă care se dispune în cauză este doar de control judiciar. Asta îi permite persoanei cercetate să plece acasă, dar asta nu înseamnă că a scăpat de dosar, cercetările continuă, va avea loc un proces și la finalul procesului, în funcție de probe, va fi condamnată sau nu. De aceea se face această confuzie.

Reporter: Revenind la zona secției 4, aminteați de probleme ridicate de faptul că este o zonă intens tranzitată. Cât de importantă este prevenția în acest caz?

Dragoș Tofan: Prevenția este foarte importantă, dar mai rămâne ca și oamenii să fie receptivi la mesaje, degeaba facem prevenție dacă persoanele nu sunt atente. Aici dau un exemplu, în vară când lucram la acest caz cu furturile din locuințe se comiteau furturile după ce noi mergeam și aduceam la cunoștința oamenilor că pot fi victime. Degeaba, sunt anumite situații când nici prevenția nu ajută. Prevenția este foarte importantă, te face mai atent, te actualizează puțin din punct de vedere al situației și eu cred că contează destul de mult.

Reporter: Simpla prezență a unui polițist care patrulează în zona Gării de Sud ar putea intimida potențialii infractori?

Dragoș Tofan: Posibil. Nu mai suntem pe post de a speria sau de a pune pe cineva pe fugă, dar cu siguranță prezența polițiștilor în teren contează, prezența polițiștilor în stradă într-adevăr crează o stare de temere și poate că duce la nepunerea în practică a activității infracționale.

Reporter: Ați avut la secție colegi care să fie victime ale ultrajelor?

Dragoș Tofan: E un număr destul de redus de situații, dar ele se mai întâmplă și am avut și în trecut situații. Din păcate, se mai întâmplă. În general în zona conflictelor stradale sunt puțin mai înfierbântați și pierd noțiunea, nu știu cu cine vorbesc, încearcă să creeze anumite situații în care să aibă avantaj și oarecum întrec limita. Persoanele care au fost implicate în acest gen de infracțiuni au fost prezentate instanței și arestate. Toleranță nu a existat, dar față de vremurile trecute este o oarecare libertate.

Reporter: În trecut erau foarte multe scandaluri, bătăi, mai ales în cartierele rău famate. Cum mai e situația acum?

Dragoș Tofan: Raportat la trecut stăm bine. În 2017, vorbind de perioada recentă, nu am înregistrat decât două sau trei cazuri de tulburarea ordinii și liniștii publice, față de anii anteriori când erau tot atâtea într-o singură lună. Au scăzut probabil datorită măsurilor ferme care s-au luat, oamenii au conștientizat că nu merită să-ți împarți dreptatea în stradă și probabil că recurg la alte modalități de a-și regla conturile.

Reporter: Ce aveți nevoie la Secția 4 pentru a îmbunătăți activitatea?

Dragoș Tofan: Din punct de vedere al resurselor umane mai avem nevoie de câțiva polițiști, dar am auzit că vor fi posturile scoase la concurs și ușor-ușor vom ajunge la numărul normal de polițiști. Va mai dura o perioadă până când se vor forma și efectiv vor putea acționa, dar nu ne plângem, suntem într-un număr raportat la deficitul de personal zic eu destul de bine. Din punct de vedere al tehnicii mai sunt lucruri de îmbunătățit și le așteptăm, există promisiuni. Ne dorim să avem și noi puțină liniște și să putem acționa exact așa cum trebuie, liniște însemnând că sunt foarte multe sesizări la care trebuie să alergi, să te duci și poate câteodată și calitatea actelor reclamate de oameni mai lasă de dorit. E un aspect pe care îl avem deja în vedere.

Reporter: Se fac și sesizări false?

Dragoș Tofan: Avem și sesizări false. Depinde de modul sesizării, dacă sunt fapte semnalate prin  sistemul 112 este mai ușor și automat sunt sancționați contravențional. Pe celelalte sisteme mai durează, se fac verificări și după aceea sunt sancționați.

Reporter: Dvs., personal, vă doriți o schimbare sau să mai rămâneți la Secția 4?

Dragoș Tofan: Sincer, nu m-am gândit și consider că e bine unde sunt deocamdată. Mai vedem în viitor și în funcție de evoluția instituțională și a societății, să spunem așa.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut